Loga_na_strony_intrnetowe

PODPROGRAM 2019 –efekty

  1. Stowarzyszenie Pomocy Społecznej Ad Astram w Dębicy z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Podkarpackim Bankiem Żywności realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 352 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego – Gminy Miasta Dębica.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 36,0768 ton żywności;

o 3060 paczek żywnościowych;

o 0 posiłków;

  1. W ramach Podprogramu 2019 dla 18 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
    • edukacji finansowej – 1 spotkanie dla 5 uczestników
    • żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 8 uczestników
    • Kulinarnych – 1 spotkanie dla 8 uczestników
    • Niemarnowania żywności – 0 spotkań dla 0 Uczestników
    • Innych działań aktywizujących – 0 spotkań dla 0 Uczestników