PODPROGRAM 2019 –efekty
- Stowarzyszenie Pomocy Społecznej Ad Astram w Dębicy z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Podkarpackim Bankiem Żywności realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 352 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego – Gminy Miasta Dębica.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 36,0768 ton żywności;
o 3060 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2019 dla 18 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – 1 spotkanie dla 5 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 8 uczestników
- Kulinarnych – 1 spotkanie dla 8 uczestników
- Niemarnowania żywności – 0 spotkań dla 0 Uczestników
- Innych działań aktywizujących – 0 spotkań dla 0 Uczestników