PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODROGRAM 2018
W dniu 11 lutego 2019 r. Podkarpacki Bank Żywności w Rzeszowie zorganizował warsztaty dietetyczne jako działanie towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2018.
Uczestnicy dowiedzieli się o sposobie żywienia, który powinien być zgodny z zasadami zdrowego żywienia, piramidą zdrowego żywienia oraz aktywności fizycznej, w tym dostosowanie wartości energetycznej diety do indywidualnego zapotrzebowania na energię.
Zaleca się w szczególności:
- regularną aktywność fizyczną,
- utrzymywanie prawidłowej masy ciała,
- niepalenie tytoniu.
Zdrowy styl życia istotny jest w każdym wieku. Skuteczność stosowania zdrowego żywienia i innych elementów zdrowego stylu życia w zmniejszeniu ryzyka cukrzycy typu 2 wykazuje się:
- nie tylko u osób, u których nie występuje cukrzyca w najbliższej rodzinie, lecz także u osób obciążonych genetycznie, czyli gdy choruje ktoś z najbliższej rodziny;
- u osób, u których występuje stan przedcukrzycowy, czyli u osób z grupy wysokiego ryzyka.
W prewencji cukrzycy typu 2 zaleca się wybieranie:
- produktów zbożowych pełnoziarnistych typu: płatki owsiane, żytnie, gryczane i inne; kasza gryczana, jęczmienna; ryż brązowy; makaron razowy; pieczywo pełnoziarniste;
- warzyw − kilka razy dziennie;
- warzyw strączkowych: fasola, groch, soja, soczewica − kilka razy w tygodniu;
- świeżych (częściowo można je zastąpić mrożonymi) owoców − codziennie, ale mniej niż warzyw;
- produktów mlecznych − chudych, preferowane fermentowane: jogurt, kefir, maślanka;
- tłustych ryb morskich − 2–3 razy w tygodniu;
- z mięsa − chude; należy jednak ograniczać mięso czerwone i przetworzone;
- tłuszczów − preferowane roślinne, np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryny miękkie;
- orzechów, zwłaszcza włoskich; dodatkowo migdałów, nasion słonecznika, sezamu, pestek dyni;
- deserów typu: orzechy, owoce, jogurt niesłodzony.
Należy ograniczać:
- produkty zbożowe o małej zawartości błonnika;
- sól, którą można zastępować częściowo ziołami;
- słodycze i napoje słodzone cukrem.