Loga_na_strony_intrnetowe

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODROGRAM 2018

 W dniu 11 lutego 2019 r. Podkarpacki Bank Żywności w Rzeszowie zorganizował warsztaty dietetyczne jako działanie towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2018.

Uczestnicy dowiedzieli się o sposobie żywienia, który powinien być zgodny z zasadami zdrowego żywienia, piramidą zdrowego żywienia oraz aktywności fizycznej, w tym dostosowanie wartości energetycznej diety do indywidualnego zapotrzebowania na energię.

Zaleca się w szczególności:

  • regularną aktywność fizyczną,
  • utrzymywanie prawidłowej masy ciała,
  • niepalenie tytoniu.

Zdrowy styl życia istotny jest w każdym wieku. Skuteczność stosowania zdrowego żywienia i innych elementów zdrowego stylu życia w zmniejszeniu ryzyka cukrzycy typu 2 wykazuje się:

  • nie tylko u osób, u których nie występuje cukrzyca w najbliższej rodzinie, lecz także u osób obciążonych genetycznie, czyli gdy choruje ktoś z najbliższej rodziny;
  • u osób, u których występuje stan przedcukrzycowy, czyli u osób z grupy wysokiego ryzyka.

W prewencji cukrzycy typu 2 zaleca się wybieranie:

  • produktów zbożowych pełnoziarnistych typu: płatki owsiane, żytnie, gryczane i inne; kasza gryczana, jęczmienna; ryż brązowy; makaron razowy; pieczywo pełnoziarniste;
  • warzyw − kilka razy dziennie;
  • warzyw strączkowych: fasola, groch, soja, soczewica − kilka razy w tygodniu;
  • świeżych (częściowo można je zastąpić mrożonymi) owoców − codziennie, ale mniej niż warzyw;
  • produktów mlecznych − chudych, preferowane fermentowane: jogurt, kefir, maślanka;
  • tłustych ryb morskich − 2–3 razy w tygodniu;
  • z mięsa − chude; należy jednak ograniczać mięso czerwone i przetworzone;
  • tłuszczów − preferowane roślinne, np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryny miękkie;
  • orzechów, zwłaszcza włoskich; dodatkowo migdałów, nasion słonecznika, sezamu, pestek dyni;
  • deserów typu: orzechy, owoce, jogurt niesłodzony.

Należy ograniczać:

  • produkty zbożowe o małej zawartości błonnika;
  • sól, którą można zastępować częściowo ziołami;
  • słodycze i napoje słodzone cukrem.

cuk cuk1 cuk2